Divizia Nationala - in constructie....
 • sheriff tiraspol
 • Dacia Chisinau
 • fc zimbru chisinau
 • Zaria balti
 • Dinamo Auto Tiraspol
 • Milsami Orhei
 • Speranta Nisporeni
 • Petrocub-Hincesti
 • academia chisinau
 • Saxan Ceadir Lunga
 • Ungheni

Ce s-a ascuns in spatele conferintei de presa organizate de Zimbru Chisinau (parere)

Ciornii si Siskhanov au confirmat practic ca la Dacia-Zimbru 1-0 a fost blat.


Ciornii si Siskhanov au confirmat practic ca la Dacia-Zimbru 1-0 a fost blat.

sishanov_ciorniiIeri la Stadionul Zimbru a avut loc unul din cele mai socante evenimente ale acestui inceput de an in fotbalul moldovenesc. Conferinta de presa care i-a avut protagonisti pe presedintele onorif al Zimbru Chisinau, Nicolae Ciornii si ex-finantatorul Daciei Chisinau, Adlan Sishanov, a avut drept scop oficializarea raportului dintre Adlan Sishanov si Zimbru Chisinau. Cei care sunt interesati de soarta fotbalului din Moldova cu siguranta au reusit sa vada conferinta de presa care a durat mai bine de peste o ora iar cei care nu au vazut-o ar putea face cunostinta cu ea in videoul respectiv.

Totusi obiectivul acestui articol este altul. Haideti sa analizam adevaratul scop al acestui eveniment. Pentru ce s-a organizat aceasta conferinta si care au fost obiectivele ei si scopurile individuale ale celor prezenti.

Deci. In primul rind protagonistii intilnirii au declarat fara ca sa vrea ca ultimul derby al capitalei a fost BLAT curat. "Noi i-am oferit domnului Sishanov toate imputernicirile inca la inceputul acestui retur. Si priviti ce rezultate am obtinut. Echipa a urcat de pe locul sase pe pozitia a patra si lupta serios pentru Europa" - a declarat Ciornii. Dupa ce totusi Sishanov l-a contrazis, zicind ca "eu voi deveni parte a echipei Zimbru doar la finele sezonului actual", ex finantatorul Daciei a tinut sa mentioneze ca "Dacia oricum va ramine mereu in inima sa si el mereu isi va bate capul de echipa". Care este legatura cu blat-ul? Foarte simplu. Ciornii fara ca sa vrea a recunoscut ca Sishanov inca din iarna conduce afacerile la Zimbru, iar Adlan chiar daca il contrazice mentioneaza ca Dacia ramine "prima sa iubire". Si cum sa nu favorizezi aceasta "prima iubire" atunci cind ea are nevoie de puncte pentru titlu?

Punctul Doi. Ambii protagonisti au declarat in mod direct lupta impotriva Federatiei si a Sheriffului. Ba mai mult, s-a mers pe acuzarea directa a Federatiei. "Noi nu vom sta sa privim cum cineva se imbogateste facind aceeasi echipa campioana timp de 10 ani la rind." a declarat Sishanov. "Cebanu mai are doi ani sa conduca. Metodele de alegere a acestuia au fost mereu gresite si cumparate, iar Zimbru nu a participat niciodata in alegeri. Controlati protocoalele" a mentionat domnul Ciornii. Ce poti sa spui... declaratii tari catre Federatie care pe alocuri sunt fondate iar pe alocuri poate au nevoie de dovezi insa revenim si la asta.

Aspecte interesante

La conferinta s-a vorbit preponderent in rusa totul datorita respectului special fata de noul salvator al echipei Zimbru care in patru ani de cind e in Moldova nu a reusit sa invete limba - nu e nou. Mai mult ca atit la o intrebare a unui jurnalist care s-a adresat in limba de stat catre Sishanov, Ciornii l-a intrerupt spunindu-i "Vorbeste mai in rusa.".

La conferinta au mai fost prezenti si Igor Oprea si domnul Juraveli. Nici unul din jurnalistii prezenti nu a dat vreo intrebare acestor doua persoane. Mai mult ca atit Igor Oprea a facut-o pe traducatorul pentru domnul Sishanov, deoarece ofiterul de presa al echipei prezent la conferinta, nu cunoaste roman la virsta sa inaintata...

"Eu nu raspund in fata nimanui si nu-mi voi cere scuze in fata nimanui" - a declarat Sishanov in urma unei intrebari legate de atitudinea suporterilor

"Sunt gata sa il sarut pe fiecare om, care investeste in fotbal" - a declarat Ciornii de mai multe ori facind de inteles ca Sishanov va fi sustinut in toate de fostul presedinte Lukoil.

"Daca cineva se pune cu Sishanov inseamna ca el se pune si cu mine " -Nicolae Ciornii 

"Eu nu am criticat si nu voi critica niciodata Federatia. Insa ea se gindeste doar la partea financiara si gata" - a declarat Ciornii dupa care insusi a explicat ca la fel urmareste partea financiara

"Toti incearca sa declare ca eu sunt un monstru, aceasta colaborare cu Zimbru e inca o incercare din partea mea sa va arat ca asta nu e asa" - Adlan Sishanov

Enumerind cele doua aspecte cheie haideti sa vedem ce se ascunde dupa aceasta palavrageala de 70 de minute si incepem cu punctul doi care e mai simplu de mestecat. Totul simplu ca la carte - lupta pentru fondarea ligii care le va permite capilor cluburilor sa dicteze legea iar celor mai bogati sa faca totul ce doresc. Federatia este de parerea ca liga ar fi un lucru bun insa ea ar trebui sa fie acceptata de toate echipele din campionat. In spatele ligii cu siguranta stau toate interesele financiare legate de transmisia meciurilor si dreptul la informatie.

Acum trecem la scubiectul unu si anume ceea ce e legat de blat si totul ce sta in jurul lui.

La conferinta au fost prezente doua figuri cu interes comun - banii. O figura care are mai multi si vrea sa faca si mai multi - Adlan, o figura care se bucura de stima si respect si tot are nevoie de bani - Ciornii.

Adlan Sishanov. Domnul Sishanov a declarat de nenumarate ori ca el este un businessman si a venit in Moldova exclusiv pentru a face venit din fotbal. Si pina aici nimic ilegal si nimic rau. Omul are bani, investeste, asumindu-si riscul personal, si doreste sa obtina mai mult. Greseala lui Adlan a fost insa alegerea echipei de la bun inceput. Dacia nu reprezinta acel produs care poate sa-ti aduca venit imediat. "Lupii" nu au baza sportiva ceea ce inseamna cheltuieli pe arenda si cheltuieli pe constructia altui teren, nu au scoala de talente, ceea ce inseamna cheltuieli anuale pe achizitionarea altor jucatori si in fine nu are traditii si suporteri intr-atit de mari incit ti-ar permite sa obtii rezultate financiare imediate. Zimbru in schimb dispune de toate aceste lucruri... Si ce face Adlan? Face bine conturile si schimba echipa... asta-i tot.

Nicolae Ciornii. De unde si pina unde a iesit la suprafata figura domnului Ciornii? Oare intr-adevar domnul Ciornii nu a mai rezistat nedreptatile din fotbalul moldovenesc si a hotarit in sfirsit sa se bata cu federatia asa cum a declarat-o? "De ce acum?" - a fost intrebat Nicolae Ciornii. "Deoarece oamenii au limite" a raspuns dumnealui. Sau poate e altceva la mijloc? Ciornii este utilizat in tot acest joc drept figura pozitiva care transforma in mod magic uritul in frumos, raul in bine, brutalul in blindete. Pe deoparte Adlan Sishanov - concret, tinar, maniacal in priviri si aspru in raspunsuri. Pe de alta parte Nicolae Ciornii - om respectat de majoritatea suporterilor echipei, cu autoritate, surizator - ca un bunic... Figura utilizata pentru distragerea atentiei... priviti materialul video. Cel putin o treime din conferinta Ciornii vorbeste despre trecutul glorios al echipei si cit de bine a facut el pentru ea si cit de frumos a fost si bla-bla-bla.... Cind este intrebat insa de ceva concret raspunde mai mult Sishanov sau Ciornii se limiteaza sa transforme intr-o gluma negind totul ce se scrie in presa. La o intrebare Ciornii raspunde jurnalistului in modul urmator "Domnule, tu esti jurnalist... esti si tu specialist... spune-mi dumneata cum sa procedam...".

Cazul Dacia... Ce se va alege cu Dacia dupa toata aceasta istorie? Deci, Adlan Sishanov, a promis ca echipa va fi finantata de niste persoane de incredere pe care el personal le-a gasit si care isi vor putea permite intretinerea unui club precum Dacia. "In cazul in care Dacia, va avea nevoie totusi de ajutor eu voi fi mereu altauri de ea..". De ce a declarat Sishanov aceste lucruri? Oare persoanele pe care le-a gasit dumnealui nu vor putea avea grija de Dacia. Sau poate aceste persoane sunt niste fictiuni pentru a inchide gura lumii... E foarte probabila schema in care Dacia se devina satelita Zimbrului in asa mod ca sa se indeplineasca visele celor doi: "ca si la Chisinau sa exista doua echipa puternice care sa opreasca hegemonia Tiraspolului.".

Scheme financiare. Domnul Sishanov stie bine cum se fac banii. Si mai mult decit atit, dumnealui stie cum sa inmulteasca acesti bani, nu degeaba si-a facut omul avere. Deci, care vor fi veniturile fostului investitor al Daciei in timpul apropiat? 1) Veniturile Daciei din o eventuala particiapre in Champions League. 2) Veniturile din investirea in Zimbru, mai ales in cazul ca galben-verzii ajung in Europa. 3) Si pe final veniturile obtinute de la Olimpia Balti care la fel obtine dreptul sa ajunga in Europa dupa ce trece de Dacia in cupa si joaca finala. Olimpia mai are si un alt rol decisiv.... Acum va juca cu Iskra si va face totul posibil sa inlature ribnitenii din lupta pentru "Europa", iar in etapa viitoare e foarte probabil un alt BLAT frumos frumusel la Chisinau unde baltenii vor juca cu cine credeti? cu Zimbru... Ce isi mai paote dori un om care are control in trei echipe din campionat? Desigur ca toate sa aiba succes si sa participe in Europa caci bine stim acolo banii is bunicei.

In concluzie, la conferinta unul din jurnalisti a atins un subiect delicat, legat de faptul ca in timpul conferintii s-a repetat de foarte multe ori cuvintele "bani", "venit", ect. La aceasta intrebare protagonisitii nostri au raspuns ca in fotbalul european toate echipele se bazeaza pe investitii si toti investitorii doresc venit. Domnul Ciornii a declarat: "Am legaturi bine cu echipa Inter si credeti-ma acolo sunt zeci de mii de investitori care primesc venituri din echipa". E corect acest lucru, insa domnule Ciornii in acelasi Inter, in nici un caz un investitor majoritar nu are legaturi cu o adversara sau cu o alta echipa care participa in acelasi campionat. La noi insa: "Daca Dacia va avea nevoie eu mereu ii voi fi alaturi.". Domnii Sishanov si Ciornii doresc schimbari in fotbalul moldovenesc. Asta au declarat-o ei. Si o doresc cu orice pret din cite reese. Aici as dori sa fac un salt in istoria Republicii Moldova atunci cind in fotbalul nsotru pe la inceputul anilor 90 a aparut o anumita Contructorul Chisinau care in putini ani a obtinut tot ce se putea pe arena locala. Echipa lui Rotari a tinut in mina itele campionatului pe durata a citiva ani din a doua jumatate a anilor 90, reusind sa obtina pe cai curate si mai putin curate un titlu si doua cupe. Tinem minte cu ce s-a terminat acea istorie tragica? Daca nu, atunci vizitati primele cartiere de la cimitirul Doina....

Toate cele expuse sunt o opinie strict personala astfel incit astept critici, pareri si comentarii.

Druta Tim