Divizia Nationala - in constructie....
 • sheriff tiraspol
 • Dacia Chisinau
 • fc zimbru chisinau
 • Zaria balti
 • Dinamo Auto Tiraspol
 • Milsami Orhei
 • Speranta Nisporeni
 • Petrocub-Hincesti
 • academia chisinau
 • Saxan Ceadir Lunga
 • Ungheni

Tactica meciului Zimbru-Rapid

Analiza tactica a meciului Zimbru-Rapid 1-0 DN 2010-11, Etapa 38


  Analiza tactica a meciului Zimbru-Rapid 1-0 DN 2010-11, Etapa 38

5Ieri sa desfăşurat partida de fotbal dintre Zimbru şi Rapid, la care am asistat. În cele ce urmează vom analiza aspectul tactic al partidei. Pe ce tactici au mizat ambii antrenori în acest meci, cît de bine s-au isprăvit elevii lor, etc.

Zimbru a început partida cu un singur vîrf, mizînd din start pe un control al balonului la mijlocul terenului, atacuri rapide pe flancuri, dar şi un avantaj numeric superior la centru în timpul unui atac poziţionat. În mare parte, jucătorii din ofensivă nu au izbutit prea multe, în schimb în zona defensivă galben-verzii au fost superiori roş-albaştrilor. În special s-a văzut acest lucru bine în repriza secundă  cînd jucătorii Rapidului nu au reusit să-şi creeze nici o ocazie în careul de şaisprezece metri, fiind nevoiţi să-şi încerce norocul prin şuturi de la distanţă.

Tabanov a ales o schemă de 4-4-1-1 sau  4-2-3-1. Iată echipa: Calancea – Erhan, Shuster, Kuynetsov, Cravcescu – Balasa, Plamadeala – Koroudjiev, Kovalvskyy – Şişkin – Guchashvili.

3Vom începe cu linia defensivă care a avut mult de lucru în această partidă. Roş-albaştri au fost mult mai omogeni şi rapizi pe la centru, încît dacă am avea statistica de control al balonului pe teritoriul advers, Rapid ar fi superior. Erhan în partida de ieri nu prea a avansat în atac fiind mereu ţinut de Luca şi Grosu Alex jr. de la Rapid, ambii fiind foarte activi. Shuster şi Cuznetov au ţinut sub control situaţia, mereu fiind cu un pas înaintea lui Calincov, Luca sau Starciuc. Juca bine la dublaj Balasa care se retragea lîngă linia defensivă în timpul unui atac poziţionat al galben-verzilor, în special cînd Cravcescu avansa ca extremă drepta pentru a centra. La fel ca şi alţi fundaşi, Cravcescu s-a descurcat bine avînd în zona de marcaj cînd pe Calincov, Starciuc sau Clonin care venea în atac. În linia mediană extrema dreaptă Koroudjiev nu s-a văzut deloc, fiind schimbat în a doua repriză. Clonin şi Leu de la Rapid au ştiut cum să-l ţină pe Koroudjiev. În linia mediană juca Plamădeala ca mijlocaş la construcţie, era cînd în atac cînd la recuperare. De fapt toate mingile se duceau repede la Şişchin. Kovalevskyy în prima repriză a jucat ca extremă stînga, deşi e dreptaci. La fel a fost bine marcat, raraeori cînd reuşea să se deschidă, greşind fie la controlul balonului, fie la pase. În schimb e un jucător de travaliu, care a alergat foarte mult pe banda stîngă. Şişchin a jucat sub unicul atacant Guchashvili, în stilul său. A pasat mult, s-a mişcat pe diverse flancuri, foarte omogen, dar pasele care erau trimise către Guchashvili fie erau greşite, greu de primit, sau erau interceptate de linia de fundaşi roş-albastră. Guchashvili nu prea s-a văzut, fiind marcat foarte bine de apararea rapidistilor.

Sergiu Sîrbu a mers pe tactica 4-3-3. O tactică ofensivă bazată pe contra-atacuri rapide şi posesie la centru. Iată componenţa: Denis Rusu – Jardan, Arabadji, Rusu Vasile, Leu – Grosu Alexandru jr, Ciortan, Clonin – Luca, Calincov, Starciuc.

4Linia defensivă de la Rapid s-a descurcat bine cu ofensiva echipei din strada Butucului. Jardan la marcat pe Kovalevskyy şi Şişchin cînd venea în banda stîngă, Arabadji şi Rusu Vasile împreună cu Ciortan l-au ţinut sub control pe Guchashvili, Şişchin şi Plămădeală, iar Leu l-a marca bine pe inexistantul Koroudjiev. La un moment dat Rapid reusea sa treaca din 4-3-3 în 5-2-1-2 în timpul atacalui galben-verzilor. În linia de mijloc Alexandu Grosu jr şi Clonin jucau in viteza. Ambii erau omniprezenţi pe poziţiile lor. Grosu, pe centru şi pe drepta juca în combinaţie cu Calincov şi Luca, iar Clonin pe stîng şi pe centru juca cu Starciu şi Calincov. Datorită lor, Rapidul trecea repede de mijlocul terenului, fiindcă nu ţineau mingea la picior, dar se străduiau să joace din prima. În linia de atac Sergiu Sîrbu a aliniat 3 atacanţi pe Luca, Calincov şi Starciuc, foarte omogeni, rapizi şi tehnici. Luca pe partea stîngă era activ la deschidere, iar Starciuc pe dreapta astepta centrări. Calincov juca mai mult sub aceşti doi atacanţi, el fiind legătura dintre mijlocasi si atacanti. Calincov a pasat deseori exact, dar a fost si deposedat de multe ori fiind strins marcat in zona de 16 metri. Atît linia de mijloc, cît şi linia de atac era foarte flexibilă, jucătorii isi schimbau des poziţiile facind confuzie in rindurile adversarilor. Deseori îl puteai vedea pe Calincov pe stînga, Starciuc pe centru, sau pe Luca la centru. La mijlocaşi acestă flexibilitate s-a văzut în repriza a doua.

1

Cît priveşte de a doua repriză, Kovalevskyy a trecut ca extremă dreapta în locul lui Kourudjiev, Demerji fiind scos iniţial pe stînga în locul lui Kovalevskyy, iar apoi trecut pe centru în locul lui Şişchin, iar pe final de joc pe stînga a intrat Sidorenco. În locul lui Plămădeală a intrat Komyahin, o schimbare post pe post, prin care Tabanov a încercat să pună pressing liniei defensive a roş-albaştrilor. La Rapid a ieşit Luca, fiind inlocuit de Grosu senior, în locul lui Starciuc - Bugneac, iar pe Calincov l-a schimbat un jucător cu numărul 20, care a jucat ca mijlocaş central, astfel că Rapid din minutul 63 juca 4-4-2. Însă pe final de partidă au revenit la 4-3-3, cînd Ciortan s-a retras definitiv ca fundaş central iar Rusu Vasile din fundaş central s-a recalificat în atacant, iar în locul lui Clonin a intrat Paşcenco.

2

După cum a derulat meciul, scorul echitabil de pe tabel trebuia să fie 1-1, sau 0-0. Unicul gol fiind înscris din penalty dintr-un hentz la unul din jucătorii Rapid-ului. Dar a fost şi un gol anulat la Rapid din motiv de off-side. Rapid a dominat la capitolul cornere dar şi fiind mai periculoşi la centrări şi faze fixe. În schimb cei de la Zimbru au jucat poziţionat şi periculos pe centru, iar pe final de meci cînd Rapid a greşit în atac, Sidorenco a avut o ocazie monumentală de a înscrie pe contra-atac, nimerind în portar. Ambele echipe mi-au lăsat impresii pozitive. Rămîne să ne învăţăm să dam pase exacte, că din cauza asta jocul suferă mult, iar aici nu sunt vinovaţi arbitrii, dar jucătorii.

Autor: Gradinaru Eugen | vezi si alte analize tactice pe fotbalcu.gradinaru.md